Ljekarnik Eugen Viktor Feller, vlasnik ljekarne Sv. Trojstvo u Donjoj Stubici, 1899. g. postaje jedan od najuspješnijih ljekarnika na prijelazu iz 19. u 20. stoljeću. Već 1901. g. E. V. Feller u novoizgrađenoj neobaroknoj zgradi pokraj crkve uređuje tvornicu-laboratorij. Prvi kat bogato dekorirane zgrade bio je namijenjen stanovanju, a u prizemlju je bila uređena tvornica-laboratorij, u kojoj se proizvodio Fellerov svjetski poznati Elsa-fluid. Proizvodnju toga specijaliteta E. V. Feller je započeo već 1897. u Grubišnom Polju, ali je vrhunac ostvario u Donjoj Stubici. Fellerov specijalitet nazvan je po njegovoj majci Elsi. Taj lijek za sve bolesti donio je veliko bogatstvo ne samo obitelji Feller, nego i samom gradu Donjoj Stubici. Izvozio se u gotovo sve europske zemlje – u Austriju, Italiju, Njemačku, Francusku i Englesku, a osvojio je i tržište Egipta, Japana, Kine i Amerike, u koju se izvozio posebice u doba prohibicije jer je sadržavao velik postotak alkohola. Pošta u Donjoj Stubici ostvarivala je početkom 20. st. velik prihod zahvaljujući prometu od 300-400 pošiljki lijeka na dan i jednako toliko pouzetnih novčanih uputnica, te je bila prva pošta u Hrvatskom zagorju koja je sudjelovala u međunarodnome poštanskom prometu. Velika popularizacija toga proizvoda postignuta je reklamama koje su se u ono vrijeme objavljivale u svim časopisima, novinama i kalendarima, na etiketama i ambalažama, a čudotvorni lijek Feller je reklamirao i na pročelju Elsa-fluid doma, tada jedine zagrebačke četverokatnice, na uglu Jelačićeva trga i Jurišićeve ulice.
Reklamni su materijali sadržavali opširne opise o tome za što se sve pripravak upotrebljava. Tako saznajemo da se Elsa-fluid upotrebljavao kao sredstvo za čišćenje, za bol u udovima (nakon štrapaca, napora, umornosti… jačajući i oživljavajući), za njegu usne šupljine (vrlo obljubljeno zbog dobrog djelovanja na zubno meso i zube), za vrat odnosno grlo (osobito kod hladnih i vlažnih dana za grgljanje), za njegu kože (protiv raznih kožnih nečistoća, vrlo osvježavajuće, kožu čisteći) te za njegu kose (jača i čisti kožu te odstranjuje stvaranje prhuti). Pripravak je preporučivan i u različita godišnja doba - za ljetne dane kao oživljavajući pridodatak za pranje i kupanje, dezinficirajući i znoj odstranjujući, a u zimske dane protiv raznih škodljivih posljedica zime i mokrine. Kada svemu dodamo i to da se Elsa-fluid preporučivao mladima i starima, planinarima, listonošama, vojnicima, lovcima, radnicima, koturašima, svima koji rade na polju i u rudniku, a osobito onima koji teško rade, te da se u 1000.
Uz Elsa-fluid Feller je u Stubici proizvodio i druge Elsa proizvode, primjerice tjerajuće Elsa-pilule za poboljšanje probave, sredstvo za čišćenje čiji je glavni sastojak bila rabarbara, Fellerove šećerne pastile protiv glista pod nazivom Elsa bile su namijenjene ponajprije djeci, ali izvrsno djeluju i kod uzraslih. Elsa-švedske kapi zapravo je bio liker za stomak, a koristio je probavi i jačao apetit. Protiv kašlja i boli u prsima Feller je proizvodio Elsa-zagorski sok, a protiv slabokrvnosti Elsa-kina-željezno vino. Za dug život tu je bilo Elsa riblje ulje, koje jača svakoga, osobito slabe žene i djecu, Elsa-Mentolni klinčić, kojim se uklanjala glavobolja i migrena, ali je ublažavao i posljedice uboda insekata. Uz vlastite Elsa proizvode Feller je nudio i druge lijekove za probavu kao što su Sehoferov balzam, Hofmanove kapi, a protiv kašlja krečno-željezni sirup, Hega šećeriće, prah za kašalj (fijakerski prah). Među ženama su bili popularni Fellerovi Elsa proizvodi za ljepotu, osobito kože i kose, primjerice Elsa katran sapun, medicinalni sapun ljepote i zdravlja i Elsa pomada za lice, za koju se u reklamama tvrdilo da od nje nestaju sujedice, jetrene i sunčane pjege te da onaj tko se njome služi dulje vrijeme dobiva kožu čistu kao snijeg. Za lijepu i zdravu kosu proizvodio je Elsa Tannonchinu pomadu za porast kose i Elsa-žestu za kosu. Vrlo su cijenjeni bili i Sapuni za ljepotu elegantne gospođe, rađeni na bazi ljiljanova mlijeka, Elsa voda za usta, Elsa-Glycerin za njegu ruku.Muškarcima je bila namijenjena Fellerova mast za brk…

Izvor fotografija i teksta: hrcak.srce.hr/file/198487