Jedinstveni muzej jedini je hrvatski muzej na otvorenom. On «živi» u srcu sela, te posjetiteljima dočarava zagorsku tradiciju ruralnog prostora s prijelaza 19. u 20. stoljeće. Starinske hiže kriju zanimljive inscenacije seoske kulture življenja kao i prikaze tradicijskih obrta. Muzejske radionice, prezentacije starih zanata i raznovrsna događanja razlog su velikog zanimanja posjetitelja. Kumrovec je i rodno mjesto Josipa Broza Tita, a u blizini Kumrovca, u prelijepom krajoliku Zelenjaka, nalazi se i Spomenik hrvatskoj himni ispjevanoj u idiličnom zelenilu klanječke okolice.
Muzej «Staro selo» Kumrovec jedinstveni je muzej na otvorenom u Hrvatskoj znamenit po svojih tridesetak objekata tradicijske arhitekture u kojima su postavljene etnografske izložbe.
Muzej «Staro selo» Kumrovec organizira povremene izložbe u galerijskom prostoru muzeja, muzejske radionice tijekom cijele godine ( «A kaj to diši?» - travanj, Uskrsne radionice, Jurjevske običaje – travanj, tradicionalnu Zagorsku svadbu – rujan/listopad, «Od zrna do pogače» - listopad, radionicu izrade božićnog nakita – prosinac), prezentacije tradicijskih obrta ( kovački obrt, kolarstvo, Od konoplje i lana do platna, lončarstvo, košaraštvo – travanj/svibanj/lipanj/rujan).

Stalne etno izložbe: Zagorska svadba, Život mladog bračnog para, Od konoplje do platna (tkanje), Kovački zanati, Kolarski obrt, Lončarstvo, Od zrna do pogače, vinarstvo, licitari, Rodna kuća Josipa Broza, Dječje drvene igračke i pučke svirale, Privatna zbirka vlč. Milana Juranića, Rekonstrukcija i uređenje muzeja u Kumrovcu. Stara pučka škola i izložba sv. Rok.


SPECIJALIZIRANA VODSTVA

DRVENI KOTAČ

Posjetitelji ovim tematskim vodstvom detaljnije upoznaju stalne muzejske postave koji su na neki način povezani sa drvenim kotačem. Prije svega tu su majstori kolari i kovači koji su izrađivali dijelove drvenog kotača. Sa posebnom pozornošću predstavljaju se i tkalja i lončar – majstori koji rade na alatkama i strojevima koji se pokreću zahvaljujući drvenim kotačima i kotačićima.

Trajanje: 2 školska sata ili prema dogovoru

VODA

Uz upoznavanje stalnih postava Muzeja „Staro selo“ Kumrovec posebno se naglašava pojava bunara i zdenaca u seoskom dvorištu, njihova uloga u svakodnevnom životu žitelja, načini otkrivanja izvora vode kao i iskapanja bunara. Ovim tematskim vodstvom koje je popraćeno ilustriranom brošurom nastojimo potaknuti posjetitelje na promišljanja o današnjim načinima dostupnosti do pitke vode, očuvanju vode …

Trajanje: 2 školska sata ili prema dogovoru

NIŽA KUMROVEČKA PUČKA ŠKOLA

Vodstvo kroz in situ prostor Niže kumrovečke pučka škole kojim posjetitelji upoznaju sačuvani školski inventar s konca 19. i poč. 20. st. te samu učionicu iz istog razdoblja. U ambijentu očuvane Niže kumrovečke pučke škole ujedno se predstavlja i razvoj školstva u Kumrovcu.

Trajanje: jedan školski sat ( prema dogovoru može se organizirati i radionica krasopisa).

TRADICIJSKA ZAGORSKA HIŽA MAZANKA ILI ZIDANKA

Upoznavanje stalnih muzejskih postava vezano je uz detaljniji prikaz tradicijske arhitekture Hrvatskog zagorja. Ovom temom posjetitelji detaljnije upoznaju gradnju objekata sa konca 19. st te uočavaju sličnosti i razlike između hiže mazanke i hiže zidanke.

Trajanje: 2 školska sata ili prema dogovoru

Ocjene i rezervacije