Tijesto:

1 kg namjenskog brašna za dizana tijesta

5 žlica šećera

2 male žličice soli

naribana korica 1 limuna i 1 naranče

5 žutanjaka

½ dcl ulja

½ dcl slatkog vrhnja

½ dcl kokošje masti

2-3 dcl mlijeka

1 svježi kvas (40 g)

Nadjev:

50 dag

15 dag šećera

tučeni bjelanjak od 5 jaja

sok jednog limuna ili rum

Postupak:

Za tijesto rastopiti kvas sa malo mlakog mlijeka i šećera i lagano mijesiti. Dodati ostale sastojke, umijesiti tijesto i stavi na toplo da se digne. Premjesiti i pustiti da odstoji. Sastojke za nadjev promiješati sa snijegom od tučenih 5 bjelanjaka. Dignuto tijesto razvalja se i napuni nadjevom, zarola se i stavlja u namazani glineni kalup. Peći 1 sat na 200 stupnjeva.

 

Nada Zgorelec - pobjednica manifestacije  9. Babičini kolači