BISKVIT:

8 cijelih jaja

40 dag šećera

40 dag oštrog brašna

40 dag mljevenih oraha

1 ribana jabuka

1 dcl ulja

2 dcl mlijeka

1 žličica sode bikarbone

KREMA:

60 dag šećera

1 l mlijeka

20 dag oštrog brašna

15 dag putra

orahovac ili višnjevac

ZA UKRAŠAVNJE:

Polovice oraha (mogu i karamelizirani), šumske jagode ili divlji kranjci (divlje kupine) ili drugo sezonsko voće iz rakije.

 

Za tijesto kuhačom izmiješati cijela jaja sa šećerom, pa dodati mlijeko i ulje te brašno sa sodom bikarbonom. Zatim pola mase odvojiti i dodati mljevene orahe i naribanu jabuku. Svaki biskvit ispeći odvojeno u kalupu promjera 20-30 cm. Na papiru skrojiti krug promjera posude u kojoj ćete peći biskvit te iscrtati tri veličine promjera. Po tome izrezati svaki biskvit najprije vodoravno, a potom po tim promjerima. Zatim, još dok je toplo, složiti naizmjence svijetao i taman krug, i vodoravno i okomito, kako biste, kad se torta prereže, dobili šahovnicu tamno smeđeg i žutog biskvita. Sve između pomno premazati toplom kremom i na kraju kremom premazati cijelu tortu izvana. Ukrasiti polovicama oraha, karameliziranim orasima ili voćem iz rakije.

 

Kremu pripremiti tako da se šećer špina, kad potamni zaliti sa 7 dcl mlijeka da se lijepo otopi. Zatim dodati 3 dcl hladnog mlijeka u koje se razmuti 20 dag oštrog brašna. Kad ponovno zakipi, dodati 15 dag putra te na kraju višnjevac ili orehovac. Sve slagati toplo.

 

Nada Tučkar - pobjednica manifestacije  10. Babičini kolači