Očišćenog purana izvana i iznutra natarite solju i ostavite da odstoji najmanje jedan sat, a najbolje preko noći. Želite li masniju pečenku, prsa i batake obložite suhom slaninom i zavijte koncem. Ako je puran debeo, nabodite mu kožu i uvijte ga u pergamentni papir ili aluminijsku foliiju pa ga tijekom pečenja odmotajte. Pećnicu dobro zagrijte, isprva na 200, a onda spustite na 180 stupnjeva Celzijevih. Purana pecite po potrebi, ovisno o težini (računa se sat vremena po svakom kilogramu težine). Povremeno podlijevajte sokom koji ispusti, a zatreba li, i juhom ili vodom. Neposredno prije kraja pečenja premažite ga maslacem, mašću, uljem ili margarinom za pečenje gotove mlince natrgajte na komade. Posoljenu vodu zakuhajte pa njome prelijte mlince. Ostavite mlince kratko poklopljene da odstoje, zatim ih ocijedite i začinite sokom od pečenog purana. Poslužite sa zelenom salatom.