Dvorci Sjeverne Hrvatske kao jedinstveni turističko-kulturni proizvod | Posjetite Zagorje Blizu grada, blizu srca

Dvorci Sjeverne Hrvatske kao jedinstveni turističko-kulturni proizvod

od 28. prosinca, 2020 Info-novosti

Povjerenstvo za udruživanje turističkih zajednica Ministarstva turizma i sporta na sjednici održanoj 15. prosinca prihvatilo je i posebno istaknulo kvalitetu predloženog projekta 100 dvoraca Sjeverne Hrvatske. Time je nakon višemjesečnih priprema završio prvi dio definiranja projektnih aktivnosti te je nakon potpisivanja predsjednika triju Turističkih zajednica: Krapinsko-zagorske, Međimurske i Varaždinske županije projekt formalno i započeo.

Kako turisti, osobito strani ne pridaju važnost političkim i teritorijalnim granicama koje razdvajaju naše županije povezivanje dvoraca, kurija i utvrda sjeverne Hrvatske u cjeloviti turistički proizvod prilika je za njihovu valorizaciju, pozicioniranje, a u budućnosti i obnovu. Najgušća koncentracija povijesnih zdanja upravo je na prostoru naših triju najmanjih županija, međutim turistički ih je valorizirano svega nekoliko i to prije svega u muzejske svrhe poput: Trakošćana, Dvora Veliki Tabor, Dvorca Oršić, varaždinskog i čakovečkog Starog grada. Oni pojedinačno privlače gotovo 200.000 posjetitelja godišnje. Ovim projektom kroz zajedničko brendiranje, vizualnu i prezentacijsku usuglašenost i zajednički nastup na tržištima stvorit će se mogućnosti za pozicioniranje sjeverne Hrvatske kao cjelogodišnje destinacije kulturnog turizma. Kroz projekt poticat će se zaštita, očuvanje i obnova dvoraca, međusektorsko povezivanje, ali i senzibilizacija domicilnog stanovništva.

Za nadati se da će Ministarstvo, ali i ostale institucije, vlasnici i korisnici dvoraca, kurija i utvrda, jedinice lokalne samouprave, gospodarski sektor i lokalno stanovništvo s jednako entuzijazma prihvatiti ovaj projekt i u naredim godinama zajedno s regionalnim turističkim zajednicama stvoriti dodanu vrijednost za zajednicu čuvanjem i održivim korištenjem bogate kulturne baštine koju moramo sačuvati za generacije koje dolaze.

Dvorci Sjeverne Hrvatske kao jedinstveni turističko-kulturni proizvod Dvorci Sjeverne Hrvatske kao jedinstveni turističko-kulturni proizvod Dvorci Sjeverne Hrvatske kao jedinstveni turističko-kulturni proizvod Dvorci Sjeverne Hrvatske kao jedinstveni turističko-kulturni proizvod