UDRUGA KUĆNI KOLEKTIV POZIVA UMJETNIKE/CE, AUTORE/ICE I ISTRAŽIVAČE/ICE NA REZIDENCIJALNI PROGRAM U KUĆI KLAJN, UMJETNIČKOJ REZIDENCIJI I JEDINSTVENOM PROSTORU KREACIJE, IZVEDBE I BORAVKA. | Posjetite Zagorje Blizu grada, blizu srca

UDRUGA KUĆNI KOLEKTIV POZIVA UMJETNIKE/CE, AUTORE/ICE I ISTRAŽIVAČE/ICE NA REZIDENCIJALNI PROGRAM U KUĆI KLAJN, UMJETNIČKOJ REZIDENCIJI I JEDINSTVENOM PROSTORU KREACIJE, IZVEDBE I BORAVKA.

od 4. kolovoza, 2022 20 listopada, 2022 Info-novosti

U rujnu i listopadu održat će se dvije rezidencije: Augustinčić u pokretu – plesno-izvođačka rezidencija fokusirana na pokret i ples, s umjetničkim opusom kipara Antuna Augustinčića kao polazišnom točkom te Život na granici: Strogo kontrolirani vlakovi. Potonja je specifično vezana uz prugu koja više nema svoju funkciju te željezničku infrastrukturu koja je danas samo podsjetnik na neka prošla vremena, a istovremeno se nalazi u hrvatsko-slovenskom pograničnom području koje je strogo kontrolirano trenutnim graničnim politikama, uključujući i bodljikavu žicu.
Augustinčić u pokretu – 12. – 18. listopada 2022. Rezidencija je fokusirana na pokret i ples, a polazišna točka je umjetnički opus kipara Antuna Augustinčića koji je rodom iz grada Klanjca, u čijem se središtu nalaze Galerija i Studio te sadrže kompletan materijal potreban za istraživački i stvaralački rad. Izvođači su pozvani da se, prvo kroz istraživački rad uz dramaturšku podršku dramaturginje Nikoline Rafaj te stručno vodstvo i mentorstvo kustosa Galerije, bave izvedbenim formama inspiriranim ne samo dinamikom Augustinčićevih skulptura, već i njegovim životom i cjelokupnim radom te ostavštinom koja je jedna od centralnih kulturnih točaka grada Klanjca. Maksimalan broj sudionika je 7, a ciljana skupina su samostalni umjetnici i izvođački kolektivi koji će zajednički ili individualno kreirati izvedbu/e koja će po završetku rezidencije biti javno prezentirana.

Život na granici: Strogo kontrolirana pruga – 12. – 18. rujna 2022.
Tema ove rezidencije specifično je vezana uz prugu koja više nema svoju funkciju te željezničku infrastrukturu koja je danas samo podsjetnik na neka prošla vremena, a istovremeno se nalazi u
hrvatsko-slovenskom pograničnom području uz rijeku Sutlu, koje je strogo kontrolirano trenutnim graničnim politikama, uključujući i bodljikavu žicu. Polaznici ove rezidencije pozvani su sudjelovati i kreirati rad ili provesti istraživanje o ovoj temi iz prizme svog područja profesionalnog rada i interesa, uz podršku dramaturginje Nataše Antulov. Istraživačko-kreativni procesi bit će temelj za stvaranje radova i materijala koji će reflektirati život na granici: geografskoj, političkoj, prometnoj, društvenoj, gospodarskoj, kulturnoj i egzistencijalnoj. Također, materijali, djela i ideje bit će korištene za daljnji rad, s tendencijom proširivanja i produbljivanja teme. Broj polaznika rezidencije ograničen je na 6, a prijave su otvorene za zainteresirane iz umjetničkih, znanstvenih i humanističkih područja rada i interesa s naglaskom na intermedijalnost i istraživačke, kreativne i produkcijske procese.

Sudjelovanje na rezidencijalnim programima uključuje boravak u Klanjcu, pokrivene troškove smještaja i prehrane, promociju rezidenata na društvenim mrežama i u medijima te podršku tijekom trajanja rezidencije.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti mailom na adresu kucaklajn@gmail.com, a prijava u word ili pdf
dokumentu mora sadržavati: Kontakt informacije, kratki životopis i popis (izvođačkih) projekata i (umjetničkih) angažmana te obrazloženje motivacije (maksimalno 1000 znakova) za sudjelovanje u programu.

Augustinčić u pokretu: rok 1. rujan 2022.
Život na granici: rok 15. kolovoz 2022.

Izbor korisnika rezidencije bit će rezultat vrednovanja programskog tima Udruge Kućni kolektiv.

Rezultati će biti objavljeni na stranicama Kuće Klajn, a odabrani kandidati također će biti obaviješteni
putem e-maila.

Sve dodatne informacije moguće je saznati na www.kucaklajn.com i kucaklajn@gmail.com

Oba programa financijski podržava Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, a Augustinčić u
pokretu organiziran je u partnerstvu s Galerijom Antuna Augustinčića u Klanjcu.