Hrvatski vrt perunika

Adresa

Toplička 80, 49240 Donja Stubica

Telefon

+385 (0) 49 288 081

E-mail

info@gupcev-kraj.hr

Web

www.gupcev-kraj.hr/hr/atrakcije/hrvatski-vrt-perunika,167.html

Hrvatski vrt perunika u Donjoj Stubici posveta je cvijetu perunike, cvijetu koji je kao proklamirani cvijet 2000.g. u projektu Zagorski tradicijski vrt TZ Grada Donja Stubica, izazvao najveće zanimanje u Hrvatskoj od svih brojnih godina pojedinog tradicijskog cvijeta, koji je zaboravljen i na taj način ponovno vraćen u tradicijske, ali i urbane vrtove. On je na neki način posveta svemu tradicijskom cvijeću naših zagorskih i hrvatskih tradicijskih vrtova-baštinskih vrijednosti. Autorica projekta Hrvatski vrt perunika je gđa. Marija Krušelj.
Hrvatski vrt perunika sastoji se od nekoliko dijelova. Jedan dio površinom i brojnošću najveći pripada perunikama iz vrtova svih hrvatskih regija, osobno donesenih ili poslanih poštom.
U drugom dijelu oblikovan je prostor s ocrtanim granicama RH u koji su posađene sve do sada znanstveno opisane vrste samoniklih hrvatskih perunika donijetih sa svojih prirodnih staništa. Taj je dio Vrta nastao u suradnji s Biološkim odjelom Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i prof.dr.sc. Boženom Mitić.
Treći dio Vrta pripada kolekcionarima i uzgajivačima perunika iz Hrvatske i inozemstva.
Zasnovan u edukativne, doživljajne i znanstvene svrhe, tkajući radost života. A vrt je živi organizam, posjetitelji će od ranog proljeća do prvih mrazova moći uživati u proljetnom, ljetnom i jesenskom tradicijskom cvijeću, brojnim sadržajima i još ne ispričanim pričama. Cvjetnim pričama iz Hrvatske, iz Hrvatskog zagorja, s prostora Termi Jezerčica iz Donje Stubice.

Otvoren je za posjetitelje od 16.svibnja do 1.lipnja, u vremenu od 08,00 do 19,00 sati.
Izvor fotografija i teksta: http://www.tzpstubica.hr/hr/atrakcije/hrvatski-vrt-perunika,167.html

Kako do nas