Izložba Pučka sakralna umjetnost u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec | Visit Zagorje Blizu grada, blizu srca
Izložba Pučka sakralna umjetnost u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec

Izložba Pučka sakralna umjetnost u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec

U petak 02.07.2021.g. u 18 sati u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec biti će otvorenje izložbe pod nazivom Pučka sakralna umjetnost, autorice Tihane Kušenić.

Na izložbi posjetitelji će moći vidjeti predmete iz zbirke Pučke sakralne umjetnosti koja čini dio fundusa Muzeja „Staro selo“ Kumrovec, a broji ukupno 160 predmeta. Dio predmeta izložen je u stalnim postavima muzeja, a ostali premeti smješteni su u muzejskoj čuvaonici. Najveći dio inventara ove zbirke datira iz 19.st. a pribavljen je u najranijim začecima djelovanja Muzeja. Najbrojniju skupinu predmeta čine Svete slike tiskane na papiru tzv. oleografije kojima se prikazuju likovi poput Marije, Krista, Svete Ane, Svetog Jurja, Svetog Trojstva, ali i slike s narativnim sadržajem biblijskih scena Posljednje večere, Svete obitelji , Isusovog groba i druge. Drugu skupinu predmeta u zbirci čine kućna raspela i sakralna plastika na kojima je vidljiv stvaralački rad samoukih lokalnih majstora. Sačuvani su i predmeti tekstilne sakralne umjetnosti iz prve polovice 20.stoljeća, kao i predmeti koji su tijesno vezani uz duhovnu kulturu- osnovni religijski rekviziti vjernika. Tu spadaju molitvenici, krunice i votivi, voštane figurice koji su bili zagovorni darovi, a izrađivali su ih majstori licitari.

Zbirka pučke sakralne umjetnosti registrirana je kao kulturno dobro Republike Hrvatske.

Izložba će biti otvorena do 15. 09. 2021. godine.

 

Izložba Pučka sakralna umjetnost u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec    Izložba Pučka sakralna umjetnost u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec   Izložba Pučka sakralna umjetnost u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec   Izložba Pučka sakralna umjetnost u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec

Date

02. July, 2021 - 15. September, 2021
Expired!

Time

18:00 - 20:00