Upoznajmo priču o Sokolu

Adresa

Kumrovečka 4, Klanjec

Telefon

+385 (0) 49 550 180

E-mail

zvonko.sever@vino-zagorje.hr

Web

http://vinarija-sever.com/vinarija/

Dugogodišnja tradicija uzgoja vinove loze obitelji Sever pridonijela je stvaranju visokokvalitetnih sorti vina. Dobitnici smo zlatnih odličja i više puta proglašeni županijskim prvakom za kvalitetu vina. Vinogradi su zasađeni na pitomim obroncima Cesarske gore. Zbog povoljnog položaja i insolacije daju grožđe izvanredne kvalitete, a time i kvalitetna vina, koja na tržište dolaze s oznakom kontroliranog podrijetla. Ponuda vina uključuje – chardonnay, sauvignon, graševinu, sivi pinot te rajnski rizling, a posebno smo poznati po proizvodnji vina autohtone sorte sokol. Sorta je posebna zbog svoje vrlo čvrste kožice. U prošlosti su je rabili i kao zobaticu.

Za vino se bere tek kad se grožđe počne sušiti na trsu. Prošle, 2014. godine, kad su svi brali ranije nego ikada, sokol je sazrijevao do 1. rujna. Dao je gromovito, moćno vino s 14,5 posto alkohola, čvrstim tijelom i nježnim aromama. Okusom i slašću podsjeća na mirisne tramince iz francuske regije Alsace, ali arome nisu tako intenzivne. Kušajte ga uz nježni sir, kukuruzni kruh i bučino ulje. U centru Klanjca dočekat će Vas vodič koji će Vas odvesti u razgled franjevačkog samostana uključujući posjet crkvi Marijina navještenja, samostanskoj knjižnici, te podrumu samostana gdje se nalazi uređena kripta sa sarkofazima obitelji Erdödy, a nekad se tamo nalazio vinski podrum u kojem se proizvodilo i čuvalo vino „Sokol“.

Tu započinje priča o „Sokolu“ budući da su grofovi Erdödy franjevcima darovali zemlju za uzgoj Sokola još u 17. st. Priča o „Sokolu“ se nastavlja dolaskom na Brozov breg, vidikovac udaljen 5-10 min hoda od centra Klanjca, s kojeg se pruža predivan pogled na klanječko vinogorje. Nakon uživanja u pogledu, spustit ćete se do Klanječke pelnice. U vinoteci i kušaonici vina kušat ćete autohtoni vinogradarski sir, domaći kruh, bučino ulje te sudjelovati u degustaciji vina u trajanju od 30 do 120 minuta. Uz zanimljive priče i zabavne vinske molitve uživati ćemo u 5 – 6 sorti vina, od kojih je najznačajnija sorta „Sokol“.

Radno vrijeme: 09:00 – 19:00 (prema najavi Turističkoj zajednici na 049/551-002, turizam@klanjec.hr)

Cijena degustacije na upit (okvirna cijena 35,00 kuna po osobi).

Kako do nas