Hrašćinski meteorit

Indirizzo

Domovec, Hrašćina

Telefono

+385 (0) 49 459 391

E-mail

bastina.hrascine@gmail.com

Spomen obilježje na mjestu pada

U malom zaseoku Kiternaši, u naselju Domovec uređeno je spomen obilježje padu hrašćinskog meteorita. U mirnom ambijentu malog proplanka s kojeg pogled puca na pitoreskne brežuljke koji skrivaju Hrašćinu i brojne kulturno – povijesne spomenike i zanimljivosti, možete otpočinuti i na informativnoj ploči pročitati podrobnije zanimljivosti o svjetski važnom svemirskom putniku. Informativna ploča posebna je i jedinstvena jer osim slikovnog dijela i teksta na hrvatskom i engleskom jeziku sadrži i prijevod na esperanto. U središnjem dijelu spomen obilježja niski je obelisk s replikom hrašćinskog meteorita u naravnoj veličini.  Do mjesta je moguće doći asfaltiranim putem prateći obilježja od središta naselja Trgovišće u općini Hrašćina.

 

Događaj svjetskog glasa

26.5. 1751. u popodnevnim satima, nad hrašćinski se kraj sjurila   nepoznata prijetnja u vidu ogromne svjetlosti i uz tutnjavu i gromoglasni prasak pošteno prestrašila stanovnike cijelog kraja.

Ogromna vatrena kugla poplašila je kmetove i bacila ih na zemlju, a one koji su bili na odmoru podigla na noge. Izbezumljeni puk nije razumio prirodu ove pojave. Mislio je da je ljuti zmaj Pozoj započeo ubilački pohod na kraj, rigajući vatru. Pojava je viđena čak iz Madžarske, Štajerske i Bavarske, a eksplozija se čula do Varaždina. Svi koji su svjedočili nevjerojatnom događaju shvatili su da je nešto palo iz zraka te su, oni bližnji, nakon što su se ohrabrili, pojurili potražiti mjesto pada. Među prvima koji su se snašli bio je župnik Maršić. On je poslao dvojicu svojih sluga da ispitaju događaj i donesu ono što pronađu.  Ubrzo se pokazalo da događaj nema crnu i negativnu konotaciju, već da je svijetli putokaz hrašćinskom imenu u svijet i razvoju znanosti.

Vatrena kugla što se sjurila na zemlju i rasprsnula na dva dijela koja su potom pala na oranicu Mije Koturnaša (Kiternaš, op.a) u Domovcu izazvala je puno halabuke i glas o „padanju kamenja s neba“ proširio se tadašnjim austrijskim carstvom te privukao pozornost carskog bračnog para Marije Terezije i Franje Stjepana I. Veći komad težio je 39,76 kg i prenesen je u cijelosti na župni dvor, a prema navodima kroničara Krčelića manji komad mase 8,96 kg župnik je dijelio prisutnima od čega su hrašćinski kovači kovali čavle. Palo tijelo zajedno sa zapisnikom što ga je prema izjavama očevidaca sastavio generalni vikar zagrebačke biskupije Vuk Kukuljević, a na zahtjev zagrebačkog biskupa Franje Ksavera Klobušickog, poslano je na carski dvor.

 

Znanstveni putokaz

Franjo Stjepan I. bio je ljubitelj prirodoslovlja i u vrijeme ovog događaja posjedovao je prirodoslovnu zbirku koja ima najdulju povijest od svih meteoritskih zbirki. Fenomen padanja ili bolje rečeno katapultiranja, jer u ono vrijeme mislilo se da zemlja izbacuje svoje dijelove u zrak i oni zatim padaju natrag, do tog je vremena unatoč svjedocima završavao na narodnoj predaji. Događaj u Hrašćini po prvi je put u povijesti dokumentiran zapisnikom i temeljito opisan u Kukuljevićevoj ispravi, a sam predmet pada interesirao je ondašnje znanstvenike.

Gotovo pola stoljeća kasnije na bečkom dvoru upravitelj izrade carskog porculana bio je minerolog Alois von Widmanstätten. Inspiriran događajem, započeo je istraživanja na pločici palog tijela. Tijekom specijalnih postupaka uočio je kristalografsku strukturu kakva nije viđena na zemaljskim kristalima. Widmanstättenovo otkriće uz Kukuljevićevu ispravu o padu dokazalo je postojanje svemirskog tijela na zemlji, željeznog meteorita. Isprva nazvan agramitom (Agram je stari naziv za Zagreb, op.a), u svijetu je hrašćinski meteorit poznat i pod popularnim nazivom „zagrebačko željezo“, a Meteorit Hrascina službeni mu je međunarodni naziv.

Meteorit ima svoju klasifikacijsku „osobnu kartu“ na kojoj je, prema stručnoj i znanstvenoj analizi, svrstan u skupine željeznih meteorita kemijske grupe IID koja je grupa rijetkih meteorita. Iz popisa grupe razvidno je da su samo meteorit Hrašćina (1751.) i meteorit N’Kandhla (1912., Južna Afrika) imali svjedoke pada, a meteorit Hrašćina najstariji je iz grupe.

Hrašćinski meteorit dao je silan doprinos u svijetu glede razvoja astronomije i meteoritike ne samo dokazavši postojanje svemirskih tijela, već i u određivanju starosti Sunčeva sustava.

 

Rasut po svijetu, zaboravljen u domaji

Hrašćinski meteorit čuva se kao prvi i najvažniji primjerak zbirke meteorita u Povijesnom i prirodoslovnom muzeju u Beču, a po komadić posjeduju svjetski muzeji: Göttingen, Berlin, London, Chicago, Sarajevo, Harvard, Amherst, Tübingen, Pariz, Calcutta, Washington, zbirka u Vatikanu, privatna zbirka Horejsi (Montana) te Prirodoslovni muzej u Zagrebu koji ima izloženu i repliku.

Prolongirajući njegov značaj i otimajući ga zaboravu svake godine u Hrašćini oko datuma pada meteorita, Esperantsko društvo Trixini organizira „Dane meteorita“, a Klub ljubitelja zavičajne baštine Hrašćina manifestaciju „Hrašćinski astro“.

 

Indicazioni