Muzej Žitnica

Naslov

Aleja Lavoslava Vukelića, 49223 Sv. Križ Začretje

Telefon

+385 (0) 49 227 764

Web

www.sveti-kriz-zacretje.hr/2011/02/muzej-zitnica

Na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće grof Franjo Vojkfy oženio je članicu obitelji Sermage iz Svetog Križa Začretja, te time postao vlasnik dvora i imanja. Prema onome što se o njemu zna, bio je vrlo angažiran gospodarstvenik i poduzetan čovjek. Na dvoru je poduzeo velike zahvate, izgradivši južno krilo dvorca i tornjić te gospodarstvene zgrade. Naročito je interesantna izgradnja zgrade za spremanje i sušenje žita, popularno nazvana ”Žitnica”.
Izgrađena je 1796. godine, a konstruirana je tako da je kroz nju cijele godine strujao zrak bez ikakve posebne ventilacije. Godine 1998. zahvaljujući angažiranju Općine Sveti Križ Začretje i Ministarstva kulture RH, obnovljena je „Žitnica“ i spašena od propadanja. Na Dan općine, 14. rujna 2000. godine na svečani je način otvorena zgrada za posjetioce. U prizemlju „Žitnice“ nalaze se izložbe etno grupe „Zvirek“: Od konoplje do narodne nošnje, Hiža moje bake i Božić u koju sačinjavaju djela koja je Ivan Lovrenčić poklonio svojem mjestu (16 slika, 30 crteža, 53 grafike). U 2002. godini nabavljen je za Galeriju «Ivan Lovrenčić» klavir pa je na taj način omogućeno da se u tom prostoru izvode koncerti.
Spomenut ćemo samo neke od značajnijih priredbi: koncerti Vladimira i Katarine Krpan, Branka Sepčića, Zagrebačkog kvarteta, Zagrebačkog gitarskog trija, Lidije Bajuk, Gudačkog kvinteta «Allegro luna», Ida Gamulin, duet Balyk, studenata Muzičke akademije iz Zagreba, Glazbene škole iz Krapine, Ivane Kladarin, recital poezije Dobriše Cesarića o stotoj obljetnici pjesnikova rođenja, promocije monografije «Ivan Lovrenčić», promocije knjige «Život i književni rad I. Krizmanića» i zbirke pjesama M. Lovrenčića «Trag svekla črez kmicu» i dr.

Navodila