| Visit Zagorje Blizu grada, blizu srca

od 17. svibnja, 2024 20 svibnja, 2024 Info-novosti

U nedjelju 12.05.2024 održana je dugo najavljivana i željno iščekivana rekreativna biciklistička utrka – GRAN FONDO ROONDA STUBAKI 2.0.

Prošlogodišnje izdanje postavilo je visoko letvicu u organizacijskom smislu kao i po broju i profilima prijavljenih natjecatelja. Ove je godine sve bilo još malo brojnije i bogatije te se organizatori nadaju da su natjecatelji zadovoljniji, ispunjeniji i sretni jer su bili dijelom najvećeg biciklističkog događaja u kontinentalnoj Hrvatskoj.

Par brojki i riječi o samoj utrci u natuknicama:
– Utrka se vozila kroz veliki dio Krapinsko-Zagorske županije u dužini 99,3km te je imala oko 1.100m uspona, bilo je ukupno 373 prijava, više od 300 biciklistica i biciklista iz Hrvatske,
Slovenije, Crne Gore na startu te njih 300 u cilju
– Pobjednica u ženskoj konkurenciji je Maja Mencigar s vremenom 2:31:09, a njena prosječna brzina je bila 36,6 km/h. Čestitke Maja
– U muškoj konkutenciji pobijedio je Jan Tisaj s vremenom 2:13:11 i prosječom brzinom 41,5 km/h. Čestitke Jan.
– Ovogodišnje vrijeme pobjednika brže je gotovo 12 minuta u odnosu na vrijeme prošlogodišnjeg pobjednika.

Utrka je vožena po idealnim vremenskim uvjetima. Dan je bio sunčan gotovo bez vjetra i biciklisti su letjeli našim krasnim krajem ne samo niz nego i uz brege. Prva grupa je bila iznimno fokusirana na stazu i bilo bi zanimljivo pitati ih čega se još sjećaju osim ceste i kotača kojeg su pratili, dok su oni iza bili nešto sporiji i opušteniji te su samom gran fondu pristupili opuštenije i u malo sporijem tempu imali prilike za razgledavanje puno sjaja zelenog Zagorja. Inicijalna ideja i smisao gran fonda je zajednička vožnja što su organizatori uz pomoć nekoliko vrhunskih biciklističkih entuzijasta pokušali provesti na način da su bili označenih posebnim oznakama, vozili jednoličnim tempom i pokušali sve slabije animirati da im se pridruže u većoj grupi što je i jedan od slogana ove rekreativne utrke „NA ROONDU NITKO NE IDE SAM!“. Slogan se odlično prihvatio, a provedba ideje s pejserima biti će svakom sljedećom ROONDOM sve bolja i bolja.

Ono što nas posebno oduševilo je broj biciklista kojima je ovo prvi nastup ikada na nekom ovakvom događaju, a svi s kojima smo imali prilke razgovarati su rekli da će tako nešto svakako ponoviti. Osim samog elementa utrke ovdje su stvorena nova poznanstva pa čak i prijateljstva za nove biciklističke vožnje, treninge i avanturu na nekom od sljedećih gran fondo događanja u bližoj ili daljoj okolici. Utrka se vozila po lijepim i vrlo dobrim cestama. A nakon utrke trebalo je nadoknaditi snagu, unijeti nešto kalorija pa su ručak, proglašenje pobjenica i pobjednika po svim kategorijama i naravno druženje nastavljeni u iznimno ugodnom prirodnom ambijentu parka Maksimilijana Vrhovca u Stubičkim Toplicama. Uz pobjednike, bogate nagrade dijelile su se i na ROONDA tomboli.

Uspjeh Gran Fondo ROONDA potvrda je strasti i predanosti kako sudionika tako i organizatora. Njihovim zajedničkim entuzijazom i snagama ovaj je događaj postao jedan od vrhunaca u
rekreativnim biciklističkim kalendarima biciklista iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Italije, Mađarske, Austrije pa čak i iz Kanade i Australije. Dok biciklisti razmišljaju o svojim uspomenama s utrke, organizacijski tim Gran Fondo ROONDA izražava veliku zahvalnost cijeloj zajednici i svima koji su doprinijeli da ovaj događaj bude nezaboravno iskustvo za sve nas.

Upućujemo zahvale svima koji su na bilo koji način pomogli i sudjelovali u organizaciji i provedbi, a to su redom:
volonteri koji su dali svoje zlatne ruke i slobodno vrijeme,
djelatnici Policijske uprave krapinsko-zagorske,
vatrogasna zajednica Krapinsko-zagorske županije te svi djelatnici DVD-a u nastavku
DVD Donja Stubica
DVD Šagudovec
DVD Dobri Zdenci
DVD Poznanovec
DVD Zlatar Bistrica
DVD Zlatar
DVD Mače
DVD Novi Golubovec
DVD Mihovljan
DVD Radoboj
DVD Lepajci
DVD Sveti Križ Začretje
DVD Krapinske Toplice
DVD Mala Erpenja
DVD Tuhelj
DVD Dubrovčan
DVD Veliko Trgovišće
DVD Stubička Slatina
DVD Oroslavje
DVD Strmec Stubički
DVD Pila

zatim djelatnici Hitne medicinske pomoći,
članovi GSS,
redari motoristi,
medijima koji su pravovremeno informirali javnost
i hvala na razumijevanju svim stanovnicima za povremene zastoje u prometu
Upućujemo zahvalu svim sponzorima.
I na kraju veliko srce navijačima uz stazu koji su bodrili natjecatelje i time slali divne slike i poruke o našem lepom i zelenom Zagorju.

Sve rezultate možete vidjeti ovdje
Za više informacija o Gran Fondo ROONDA i budućim događanjima posjetite https://stubaki-outdoor.com/ ili kontaktirajte TZ Krapinsko-zagorske županije i TZO Stubičke Toplice

Za realizaciju projekta Biciklistička rekreativna utrka “Granfondo Roonda Stubaki 2.0“ sredstva su osigurana iz Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent HTZ-a.