Loading Događaji

« Svi Događaji

BORIS BARE – PIMP MY PEACE / PREUREDI MOJ MIR

21. rujna - 21. studenoga

BORIS BARE – PIMP MY PEACE / PREUREDI MOJ MIR

BORIS BARE – Pimp My Peace / Preuredi moj Mir, Galerija Antuna Augustinčića, Klanjec, 21. rujna – 21. studenoga 2024. – izložba i mural povodom Međunarodnog dana mira i 70. obljetnice Augustinčićeva spomenika Mir u New Yorku

U subotu, 21. rujna 2024. godine u 17:30 u Galeriji Antuna Augustinčića u Klanjcu, otvara se izložba BORIS BARE – PIMP MY PEACE / PREUREDI MOJ MIR i mural na klanječkom Trgu mira 2, što realiziramo u okviru manifestacije Uz Mir za mir 2024. povodom Međunarodnog dana mira i 70. obljetnice Augustinčićeva spomenika Mir u New Yorku.

Kao jedini muzej u Hrvatskoj, Galerija Antuna Augustinčića petnaestu godinu zaredom obilježava Međunarodni dan mira 21. rujna. U okviru našeg dugoročnog programom Uz Mir za mir kontinuirano predstavljamo likovne, prvenstveno kiparske, radove koji se referiraju na temu mira i na Augustinčićev spomenik Mir u parku sjedišta Ujedinjenih naroda u New Yorku, čija se skica i gipsani model nalaze u stalnom postavu Galerije. Time primjereno pridonosimo širenju mirotvornog duha i omogućavamo komparaciju različitih likovnih govora. Upravo u godini u kojoj bilježimo 70. obljetnicu Augustinčićeva monumentalnog spomenika, riječ dajemo samostalnom uličnom umjetniku i aktivistu Borisu Bari.

Boris Bare rođen je 20. lipnja 1981. godine u Zagrebu, gdje je odrastao i gdje živi. Ugostiteljsko-turističku školu završio je 1989. godine, pa se početkom devedesetih zaputio u svijet ulične umjetnosti. Street art neće ostati jedino polje njegova kreativnog izražavanja, nego će se on prirodno kretati i u smjeru umjetničkog aktivizma. Godine 2010. okupit će kolektiv nazvan Pimp My Pump – a čije će djelovanje formalizirati 2014. godine osnivanjem udruge Preuredi moju pumpu – s idejom očuvanja starih gradskih pumpi za vodu i promicanja kulturne baštine. Oslikano je preko 60 javnih gradskih slavina, što je postalo jednom od zapaženijih umjetničkih uličnih intervencija u Zagrebu te rezultiralo nizom sudjelovanja na umjetničkim manifestacijama i festivalima. Godine 2016. u centru Zagreba započet će novi timski projekt, Art Park, kojim će u narednim godinama mijenjati naličje grada, također prožet idejom održanja i obnove. U sklopu projekta Art Park revitalizirano je nekoliko gradskih parkova te je na stotine metara zidova oživljeno muralima hrvatskih i inozemnih umjetnika. Paralelno sa spomenutim projektima Bare je oslikao i brojne samostalne murale u gradovima diljem Hrvatske, susjedne Bosne i Hercegovine te Srbije, ali i svijeta – poput Bogote i Medellína u Kolumbiji ili pak Berlina. Svakodnevno se nastavlja inspirirati svime što ga okružuje, pri čemu ulični zidovi ostaju njegovim najdražim platnom.

Impulsom kojim je s kolektivom Pimp My Pump oslikavao zagrebačke gradske pumpe za vodu i u skladu s duhom očuvanja i obnove svoje udruge Preuredi moju pumpu, na naš poticaj Bare stvara djelo kojemu se analoški nameće naziv Pimp My Peace ili Preuredi moj mir – likovno i smisleno intervenira na gipsanom odljevu brončane skice majstorova spomenika, revitalizirajući tako i samu ideju mira. A puni izraz uličnog umjetnika iskazuje u svom prirodnom urbanom okružju velikim muralom na neobnovljenom dijelu pročelja zgrade na klanječkom Trgu mira, kao trajnim podsjetnikom na nasušnost mira u svijetu.

Izložba, koja se može razgledati do 21. studenoga 2024. godine, realizirana je uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a mural je ostvaren u partnerstvu s Gradom Klanjcem te uz potporu Krapinsko-zagorske županije.

Detalji

Početak:
21. rujna
Kraj:
21. studenoga
Događaj Category:

Lokacija

Klanjec
Klanjec, Croatia (Local Name: Hrvatska) Pogledaj na Google maps-u