Zaštićeni proizvodi KZŽ

ZAŠTIĆENI PROIZVODI KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE NA EUROPSKOM NIVOU

Krapinsko-zagorska županija zbog posebnosti svojeg zemljopisnog položaja, bogate kulture te tradicije i običaja posjeduje veliki broj autohtonih prehrambenih proizvoda koji su zbog svoje kvalitete i posebnosti prepoznatljivi u Hrvatskoj te Europi i neizostavni su dio zagorske gastronomske ponude. Poznato je da su zagorski štrukli i purica s mlincima neizostavni specijaliteti na zagorskom stolu.

 

Zagorski puran“

Radi se o autohtonom zagorskom proizvodu koji je uzgojen slobodnom ispašom na otvorenom zemljopisno definiranom području Hrvatskog zagorja.

Zaštiti na EU nivou, prethodila je zaštita na nacionalnom nivou, te je Zagorski puran prvi proizvod u kategoriji svježeg mesa koji je u Republici Hrvatskoj dobio „Oznaku zemljopisnog podrijetla“,  a dobio ju je krajem 2011. godine.

Zagorski puran dobio je Oznaku zemljopisnog podrijetla na nivou Europske unije 14. lipnja 2016. godine.

Certificirani uzgajivači zagorskog purana:

  1. OPG „Zagorski puran“, vl. Boris Vrhovski, Prigorje 92, Đurmanec, 091/515-3749
  2. OPG Filipović Marijo, Donja Brestovečka 6, Zlatar Bistrica, 099/880-4462

 

„Zagorski bagremov med“

Savez pčelarskih udruga Krapinsko-zagorske županije krenuo je 2016. godine u postupak zaštite naziva zaštićenom oznakom izvornosti  „Zagorski bagremov med“ na nacionalnoj razini zbog godinama postignutih vrhunskih rezultata na ocjenjivanjima meda na županijskim, državnim, ali i svjetskim natjecanjima.

„Zagorski bagremov med“ je proizvod od nektara bagrema (Robinia pseudoacacia), kao prevladavajuće biljne vrste te pratećih medonosnih biljaka s područja Hrvatskog zagorja. Svojstveni geomorfološki te klimatski uvjeti su utjecali na nastanak pratećih biljnih vrsta, koje uz glavnu biljnu vrstu, utječu na botaničko podrijetlo meda. Proizvodi se u košnicama s pokretnim saćem, vrcanjem, a na tržištu dolazi uglavnom u vrcanom obliku, ali može biti i u obliku meda u saću te u obliku vrcanog meda s dijelovima saća. Zagorski bagremov med svijetle je boje, izrazito bistar, dugo ostaje u tekućem stanju, blago miriše na bagremov cvijet i sviježi vosak.

Visoku kvalitetu proizvodnje „Zagorskog bagremovog meda“ omogućuju i vještine koje su stekli pčelari Hrvatskog zagorja u pravodobnim tehnološkim zahvatima na pčelinjim zajednicama, kao i samoj pripremi meda za tržište. Stoga značajnu pozornost posvećuju pronalaženju najboljih lokacija za smještaj, kako stacioniranih, tako i selećih pčelinjaka, kao i pravovremenom vrcanju, što je preduvjet proizvodnji kvalitetnog meda.

Dana 7. ožujak 2022. godine  zaštićen je  naziv oznake izvornosti na razini Europske unije za „Zagorski bagremov med“.

Zaštićeni proizvodi KZŽCertificirani proizvođači zagorskog bagremovog meda:

  1. OPG „Mirna pčela“, Štuparje 16, Petrovsko, 091/511-5845
  2. OPG Zdravko Bedeniković, Sopot 49, Pregrada, 091/252-3535
  3. OPG Pčelarstvo-Herceg,  Radovan Herceg, Bukovec 27, Mače, 091/535-3303

 

„Zagorski štrukli / Zagorski štruklji“

“Zagorski štrukli” / “Zagorski štruklji” su pekarski proizvod za čiju se pripremu  upotrebljavaju slijedeći sastojci:  glatko pšenično brašno tip 550, svježi kravlji sir, sol, ulje (biljno ili suncokretovo) ili maslac ili svinjska mast, jaja i kiselo vrhnje u točno određenim omjerima. Od brašna, ulja, soli i vode priprema se vučeno tijesto u koje se može dodati jaje i malo octa. Tijesto se puni nadjevom od svježeg kravljeg sira, vrhnja, jaja i soli. Sir i vrhnje trebaju biti proizvedeni u definiranom zemljopisnom području proizvodnje. Prema potrebi u nadjev se može dodati i malo maslaca. Nadjeveno tijesto se savija u savijutak koji se reže na manje komade pravokutnog oblika čiji krajevi trebaju biti zatvoreni da se spriječi istjecanje nadjeva. Tako pripremljeni sirovi “Zagorski štrukli” / “Zagorski štruklji” moraju imati oblik jastučića definiranih dimenzija. Na tržište dolaze u svježem stanju, zamrznuti ili pečeni. Ukoliko dolaze u pečenom obliku, prije pečenja se premazuju uljem, maslacem ili kiselim vrhnjem, a peku se do formiranja zlatnožute boje. “Zagorski štrukli”/ “Zagorski štruklji” koji na tržište dolaze u svježem ili zamrznutom stanju moraju se prije konzumacije termički obraditi.

Sa željom zaštite „Zagorskih štrukli”/”Zagorskih štruklji“ i njihovoj pripremi prema tradicionalnoj recepturi i načinu pripremanja, pokrenuta je manifestacija „Štruklijada. „Štruklijada“ se održava svake godine u drugom mjestu Hrvatskog zagorja, a osnovni cilj joj je promocija i zaštita zagorskih štrukli, prepoznatljivog brenda Zagorja. Manifestacija ima izložbeno-natjecateljski karakter u kojem se najbolji zagorski ugostitelji natječu za titulu „prvih štrukla Zagorja“.

Europska komisija je 7. ožujka 2022. godine objavila Uredbu o upisu naziva „Zagorskih štrukli”/”Zagorskih štruklji“ u Registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih objava zemljopisnog podrijetla, čime je ovaj naziv zaštićen na području cijele Europske unije.

Zaštićeni proizvodi KZŽ

Certificirani proizvođači „Zagorskih štrukli”/”Zagorskih štruklji“

  1. ZMH Horvat, vl. Zoran Horvat, Bistrička cesta 4, 49282 Konjščina, tel: 049/426-200, e-mail: zmhhorvat@zmhhorvat.hr
  2. Obrt za ugostiteljstvo i turizam “Zelenjak Ventek” Dora Greblički Kos, Risvica 1, 49295 Kumrovec, mob: 098/944-2441, e-mail: zelenjak@zelenjak.com
  3. Agroturizam Kos, vl. Marko Kos, Brezova 6, 49223 Sveti Križ Začretje, 091/329-2537, e-mail: agroturizamkos@gmail.com
  4. „Tri užitka“ Štefica Gulija, Lug Orehovički 29, 49221 Bedekovčina, 049/238-557, e-mail: triuzitka@net.hr

 

„Zagorski mlinci“

“Zagorski mlinci” su pekarski proizvod pripremljen od glatkog pšeničnog brašna tipa 550, vode i soli od kojih se radi tanko, izvaljano i ručno razvučeno tijestom debljine 2,5 milimetara, reže na komade pravokutnog oblika koji se peku u dvije faze na grijaćim pločama i suše do gotovosti. Gotov proizvod je tanko, pečeno tijesto pravokutnog oblika s mogućim neravnim rubovima, bijelo-žute boje, ravne i mjestimično blago nadignute površine s karakterističnim, mjestimice nagorenim ispupčenjima svijetlo smeđe, smeđe do crne boje nastalim uslijed nadimanja tijesta tijekom pečenja.

U lipnju 2019. godine dobivena je registracija oznake zemljopisnog podrijetla naziva „Zagorski mlinci“ na Europskoj razini.

Certificirani proizvođači zagorskih mlinaca:

  1. Centar Škudar d.o.o., vl. Danijel Škudar, Novi Golubovec 32, 49255 Novi Golubovec, tel: 049/214-030, mob: 091/5257-660, e- mail: danijel@centar-skudar.hr
  2. Kogutex tjestenine d.o.o., vl. Tomislav Gorički, Jertovec 170, Jertovec, 49 282 Konjščina, tel: 049/465-230, mob: 098/460-180, e-mail: kogutex@kr.t-com.hr
  3. Zebrano d.o.o., vl. Dragutin Gulija, Brestovec Orehovički bb, Brestovec Orehovički, Bedekovčina, tel: 049/638-610; 049/238-906, mob: 098/460-484, e- mail: info@zebrano.hr
  4. Obrt za ugostiteljstvo i turizam “Zelenjak Ventek”, Dora Greblički Ventek, Risvica 1, 49295 Kumrovec, mob: 098/944-2441, e-mail: zelenjak@zelenjak.com
  5. Massa Lovita d.o.o., vl. Tihomir Jambrečina, Josipa Haramusteka 5, 49245 Gornja Stubica, mob: 098/250-275, e-mail: lovita@email.t-com.hr
  6. MLIN Jertovec d.o.o., Jertovec 207 D, vl. Ivana Gorički, 49282 Konjščina, tel: 465-482, mob: 098/169-6871, e-mail: mlin-konjscina1@email.t-com.hr;
  7. ŠTEF d.o.o. za trgovinu, Pustodol Orehovički 90 A, 49228 Pustodol Orehovički, Stjepan Pavlek, mob: o98/981-5848, tel: 049/238-048, e-mail: trgpavlek@gmail.com
  8. Agroturizam Kos, vl. Marko Kos, Brezova 6, 49223 Sveti Križ Začretje, mob. 091/329-2537, e-mail: agroturizamkos@gmail.com