Loading Događaji

« Svi Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

16. Babičini kolači

13. travnja 17:00 - 20:00

16. Babičini kolači
Šesnaesta po redu manifestacija Babičini kolači održat će se 13. travnja 2024. godine u Krapini, u sportskoj dvorani Srednje škole Krapina, odakle dolazi prošlogodišnja pobjednica Branka Čaušević s kolačem Lješnjakova torta “Zagorka” s početkom u 17 sati.
„Babičini kolači“,natjecanje zagorskih baka u pripremi autohtonih slastica po receptima što su ih naslijedile od svojih majki, baka i prabaka, jedinstvena je manifestacija Krapinsko-zagorske županije kojom ona promiče vrijednosti žena, obitelji te živom čuva gastronomsku tradiciju Zagorja.
Za pobjedničku lentu natječe se 28 babica koje dolaze iz svih dijelova Županije, a osvaja ju ona čiji kolač dobije najviše bodova za autohtonost recepture i sastojaka, za okus i izgled kolača te za domišljatost u prezentaciji. Svaki detalj koji oko može zamijetiti, a nepce okusiti, važan je element pri bodovanju vrsne ocjenjivačke komisije koja proglašava pobjednicu.
Ove godine babice će se natjecati pred ocjenjivačkom komisijom koju čine vrsni gastronomski znalci: Branko Čukelj, dopredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza a ujedno i predsjednik ovogodišnje ocjenjivačke komisije, Božica Brkan, glavna urednica internetskog portala Oblizeki i Dražen Đurišević, promotor Podravkine kuhinje.
Osim za jedno od tri pobjednička mjesta, babice se natječu i za priznanje za vizualni dojam pod nazivom „Izvorno zagorsko“. U ovoj kategoriji boduje se opći dojam koliko su se natjecateljice svojom odjećom koju su odabrale nositi prilikom manifestacije i dekoracijom svog izlagačkog mjesta uspjele približiti starini zagorskog duha i tradiciji, a o tome će uz predsjednicu žirija Senku Jurina, folkloristkinja iz Zaboka odlučivati i direktorica Turističke zajednice grada Krapine Nedeljka Vodolšak te kustosica Galerije grada Krapine i ravnateljica Rodne kuće i Muzeja Ljudevita Gaja. Vesna Kunštek.
Kao i svake godine, nakon manifestacije i natjecanja bit će izdana i knjiga svih recepata kolača natjecateljica.
Posjetitelji manifestacije ostvaruju 50% popusta na individualne ulaznice za Muzej krapinskih neandertalaca. Popust se ostvaruje preuzimanjem “ticketa” na info pultu ispred sportske dvorane Srednje škole Krapina. Popust je moguće iskoristiti u subotu, 13.04.2024.godine, od 14h do 17h.
Restoran Kramberger je pripremio posebnu ponudu za sve posjetitelje manifestacije:
“Babičin obed”
– Krem juha od gljiva
– Gajev odrezak
– Miješana salata
– Štrukli s preljevom od šumskog voća
Cijena: 22,50 €
Nakon manifestacije Babičini kolači, posjetitelji mogu uživati u premjernoj predstavi Nenada Stažića “Pljuska” – urnebesna komedija koja pruža glumački poligon za ostvarenje sočnih i kreativno neodoljivih uloga. Predstava igra u Festivalskoj dvorani u Krapini s početkom od 20h. Više informacija na www.gfuk.hr

Detalji

Datum:
13. travnja
Vrijeme:
17:00 - 20:00
Događaj Category:
Web stranica:
www.babicinikolaci.com.hr

Lokacija

Krapina