Loading Događaji

« Svi Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

Izložba „Križevi krajputaši i uskrsni običaji sutlanskog kraja“

17. veljače - 1. travnja

Izložba „Križevi krajputaši i uskrsni običaji sutlanskog kraja“

U subotu 17.02.2024. godine u 10,00 sati u Dvorcu Strmol u Rogatcu otvorit će se gostujuća izložba Muzeja Hrvatskog zagorja-Muzeja „Staro selo“ Kumrovec „Križevi krajputaši i uskrsni običaji sutlanskog kraja“ autorice Tatjane Brlek, muzejske savjetnice i pedagoginje. Izložba će biti otvorena do 1.04.2024. godine.

Izložba je nastala temeljem terenskog istraživanja i dokumentiranja križeva krajputaš i kapelica župa Tuhelj, Zagorska Sela i Sutlanska Poljana. Osim prikaza manjih sakralnih objekata koji su nastali zagovorima pojedinaca ili skupine mještana izložbom će se prikazati i uskrsni običaji vezani uz život u dolini rijeke Sutle što uključuje područje današnjih lokalnih zajednica: grad Klanjec te općine Kumrovec i Zagorska Sela. Izložba otkriva bogatstvo narodnih i vjerskih elemenata utkanih u tradiciju koja vjekovima obilježava život skromnih zagorskih žitelja koji žive uz rijeku Sutlu, a u razdoblju kalendarske godine od Pepelnice do Uskrsa. Bogatstvo narodnih uskrsnih običaja izložbom je prikazano kroz opise običaja, pučku sakralnu umjetnost, prikazom elemenata iz svakodnevnog života čovjeka. Posjetitelji će moći upoznati i pisanice koje se čuvaju u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec. Otvorenje izložbe obogatit će članovi Drštva Naša djeca Zagorska Sela koji će, u suradnji sa djelatnicama Muzeja „Staro selo“ Kumrovec, prezentirati izradu vjenaca za raspela.

Višegodišnja međumuzejska suradnja između Muzeja „Staro selo“ Kumrovec i Muzeja na prostem Rogatec nastaviti će se gostovanjem izložbe Muzeja na prostem Rogatec „Donačka gora“ koja će se otvoriti 13. travnja u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec. Program međumuzejske suradnje predstavljen je i priloženom publikacijom.

Depilijan

Detalji

Početak:
17. veljače
Kraj:
1. travnja

Lokacija

Rogatec
Slovenia Pogledaj na Google maps-u