Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Izložba “Viktor i Helena Šipek” u Dvoru Trakoščan

26. siječnja - 15. ožujka

Izložba "Viktor i Helena Šipek" u Dvoru Trakoščan

Dvor Trakošćan & MHZ – Muzej seljačkih buna pozivaju Vas na svečano otvorenje izložbe “Viktor i Helena Šipek” u petak, 26. siječnja u 18.00 sati u Katnoj galeriji Dvora Trakošćan. Izložba će ostati otvorena do 15. ožujka 2024. godine.

Iz Muzeja seljačkih buna u Dvor Trakošćan dolazi izložba koja predstavlja memorijalnu zbirku Viktora i Helene Šipek. Jezgru zbirke čine radovi oca Viktora, jednog od ponajboljih zagorskih slikara i vjerojatno najboljeg zagorskog akvarelista, i kćeri Helene, slikarice i donatorice. Postav je podijeljen u tri dijela: u središnjem dijelu izlažu se akvareli i crteži Viktora Šipeka, a uvod u njegovo djelo pružaju radovi iz razdoblja školovanja. U završnom dijelu izložba prikazuje slikarev život i stvaralaštvo njegove kćeri Helene. Zanimljiv detalj je kuća slikana očevom rukom akvarelom te kćerkinom rukom uljem.

Nesebičnom donacijom Helene Šipek fundus Muzeja seljačkih buna povećan je za 20-ak akvarela te više od 200 crteža njezinog oca, a zahvaljujući pomnom odabiru same autorice, dobivamo i presjek cjelokupnog njezinog opusa.

Na izložbi će biti predstavljen i dio poklonjene dokumentarne građe te uporabnih predmeta kojima će se autori dodatno približiti publici.

Veselimo se Vašem dolasku!

Details

Start:
26. siječnja
End:
15. ožujka
Event Category:

Venue

Dvor Trakoščan