Loading Događaji

« Svi Događaji

  • Ovaj događaj je prošao.

VEDRAN RUŽIĆ: 6 METARA – prikazivanje eksperimentalnog dokumentarnog filma i koncertno predstavljanje glazbenog albuma

22. travnja 2023. 18:00 - 20:00

VEDRAN RUŽIĆ: 6 METARA – prikazivanje eksperimentalnog dokumentarnog filma i koncertno predstavljanje glazbenog albuma

U subotu, 22. travnja 2023. godine, s početkom u 18 sati, u Galeriji Antuna Augustinčića u Klanjcu održat će se prikazivanje eksperimentalnog dokumentarnog filma 6 metara i koncertno predstavljanje istoimenog glazbenog albuma Vedrana Ružića, u kojem uz autora muziciraju Pavle Miljenović na gitari, Adriano Bernobić na bubnjevima te Mario Bočić na saksofonu.

Vedrana Ružića – profesionalnog džez glazbenika i slikara te multimedijalnog umjetnika – klanječka je publika imala priliku upoznati 2021. godine, kada smo ga predstavili kiparskom izložbom Moguće nemoguće, a ovaj nastup realiziramo u okviru njegova programa Tri koncertna gostovanja Vedran Ružić kvarteta u Republici Hrvatskoj, kojeg je poduprlo Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Tematika, motivacija i aktivistička intoniranost 6 metara navele su nas da ih prezentiramo upravo na Međunarodni dan majke Zemlje, a prisustvovanje programu je slobodno.

 

Vedran Ružić o projektu 6 metra:

Izgradnjom brze ceste Matulji – tunel Učka 1980. godine, kuća moje obitelji našla se na samo 6 metara od ceste. Iz godine u godinu promet je bivao sve veći i glasniji, a život bez bukobrana, koji nisu postavljeni unatoč brojnim upitima, postao je nesnošljiv. Povrh toga, desetljećima se nije znalo kada će se i s koje strane graditi druga traka ceste, a posljedično ni koji domovi će se srušiti. Odluka je donesena početkom 2021. godine, a neizvjesnost je zamijenio svakodnevni stres i iščekivanje.

Kao sudionik toga, uz moju obitelj, susjede i ostale koji prolaze traumu dugogodišnje neizvjesnosti, želim prikazati (ne)bitnost tih ljudi koji kroz više generacija ostaju bez svoje zemlje i žive uz buku. Tako je nastao multidisciplinarni projekt 6 metara koji obuhvaća konceptualni film, seriju instalacija i crteža te autorske kompozicije objedinjene na ovom albumu.

Na albumu 6 metara do srži sam ogolio muziku; ostala je samo snažna konstrukcija, poput zidova kuće iz koje će se moja obitelj uskoro iseliti, s bas gitarom i kontrabasom u glavnoj ulozi. Rame uz rame, pri stvaranju albuma, ali i životno, stoji i moj brat u ulozi producenta, a skriveni akter cijele priče je studio Highway koji se, kao i obiteljska kuća, našao na trasi nove trake autoputa i odbrojava dane do rušenja, pa ovaj album predstavlja i posljednji uradak snimljen u njemu.

Gdje god da se nalazimo čujemo uglavnom buku. Kada je ignoriramo, smeta nam. Kada je slušamo mislimo da je očaravajuća. (John Cage)

 

Vedran Ružić, džez glazbenik (kontrabas i bas gitara), slikar i multimedijalni umjetnik, rođen je 26. kolovoza 1986. godine u Rijeci. Već od najranije dobi iskazuje sklonost prema slikarstvu, no tijekom srednjoškolskog obrazovanja započinje svirati bas gitaru i baviti se glazbom. Zapravo samouk – jedino formalno glazbeno obrazovanje stekao je 2009. godine pohađajući Koruški državni konzervatorij u Klagenfurtu – vremenom je postao vrstan glazbenik. Uz profesionalno bavljenje glazbom, od 2010. godine sve češće uzima u ruke kist te se 2013. godine upisuje na Akademiju primijenjenih umjetnosti u Rijeci, smjer slikarstvo, gdje 2018. godine stječe titulu magistra primijenjenih umjetnosti diplomskim radom Povezivanje glazbe i slikarstva. Obuzetost tom vezom pasionirano iskazuje u mediju slikarstva,

a odnedavna – o čemu svjedoči okolnostima lockdowna nadahnuta i snažnim kiparskim senzibilitetom prožeta serija radova Forbidden Melody – i u mediju skulpture, a u svojim multimedijalnim projektima glazbu povezuje s drugim vrstama umjetnosti. Do danas je priredio tridesetak samostalnih izložaba u nas i u inozemstvu te sudjelovao u desetak skupnih izložaba.

Nakon niza godina sudjelovanja u različitim projektima, 2015. godine izdao je svoj prvi autorski džez album Night Speaking, a 2016. godine stvara projekt Spiritual Market u kojemu objedinjuje džez glazbu i art film, u kojemu se okušao i u ulozi glumca i koscenarista. Kvalitetu istoimenog albuma prepoznala je i struka, pa je 2017. godine nominiran za našu najugledniju glazbenu nagradu Porin u dvije kategorije (najbolja džez skladba i najbolji džez album) te ju je i osvojio u kategoriji najboljeg džez albuma. S ciljem da u svakom novom autorskom projektu glazbu poveže s nekim drugim oblikom umjetnosti, 2019. godine izdaje svoj treći autorski album Libertin (koji u izvedbama uživo povezuje džez kvartet i tri suvremena plesača u svojevrstan džez teatar), a 2020. je godine (u jeku pandemije) uživo snimio četvrti album Forbidden Live. Peti u nizu glazbenih albuma izdaje 2022. godine – u okviru aktivistički intoniranog projekta u koji ulazi i eksperimentalni dokumentarni film – pod nazivom 6 metara.

Osim spomenutog Porina, osvojio je dvije nagrade Status za najboljeg džez basista i džez kontrabasista (2012. i 2020.), nekoliko Godišnjih nagrada za doprinos kulturi − Primorsko-goranske županije (2018.), Grada Opatije (2018.) i Općine Matulji (2015. i 2018.) − te Posebno priznanje Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci (2018.). Član je udruga HZSU, HUOKU, HGU, HDLU i HDLU Rijeka, a živi i stvara u selu Zvoneća u zaleđu Opatije.

Detalji

Datum:
22. travnja 2023.
Vrijeme:
18:00 - 20:00

Lokacija

Klanjec
Klanjec, Croatia (Local Name: Hrvatska) Pogledaj na Google maps-u