Poti orhidej

Naslov

Radoboj

Telefon

+385 (0) 49 315 060

E-mail

info@zagorje-priroda.hr

Web

www.zagorje-priroda.hr

Planinarsko-poučna staza u svojoj dužini od 13,7 km prikazuje sve ljepote Radoboja i Hrvatskog zagorja. Na jednom lokalitetu, livadi Poljana moguće je pronaći 16 vrsta orhideja, dok je na području cijele staze stanište više od 30 različitih vrsta orhideja.

Na Strahinjščici je dosad zabilježeno preko 1000 biljnih vrsta i podvrsta pa je njeno uže područje odabrano kao jedno od 94 botanički važnih područja u Hrvatskoj. Strahinjščica je jedan veliki orhidejski vrt jer su na tom području zabilježene čak 32 vrste i podvrste orhideja.

Staza je uređena kako bi se privukli posjetitelji – ljubitelji prirode razne dobi i interesa s ciljem edukacije, rekreacije, podizanja razine ekološke svijesti kao i zbog očuvanja vrijednih staništa i svojti te cjelokupnog prosperiteta lokalne zajednice kroz održivi turizam. Zbog svega navedenog, želja je ove iznimne prirodne vrijednosti i ljepote kao i zanimljivosti iz povijesti ovog kraja prezentirati široj javnosti. Uz stazu je postavljeno 11 edukativnih tabli s informacijama o biljnom pokrovu, životinjskom svijetu, fosilnom i rudnom bogatstvu te ostalim zanimljivostima šireg područja Strahinjščice kako bi se naglasila vrijednost i značaj tog područja.

Navodila