Pomembna pokrajina Zelenjak

Naslov

Kumrovec

Telefon

+385 (0) 99 555 35 53

E-mail

tz.podrucja.kdzs@gmail.com

Web

www.tz-kumrovec-desinic-zagorskasela.hr/znacajni-krajobraz-zelenjak

Dolina Zelenjak, tj. dio klanca koji se proteže između rijeke Sutle i grebena Risvičke i Cesargradske gore, površine oko 50 ha, od 1949. g. zaštićena je kao prirodna rijetkost, a od 1961. g. kao rezervat prirodnog predjela – park šuma i memorijalni spomenik prirode. Godine 2011. došlo je do prekategorizacije i izmjene granica ovog zaštićenog područja, koje je prošireno na Risvičku i Cesargradsku goru pa njegova ukupna površina danas iznosi 287 ha, a uživa kategoriju zaštite značajni krajobraz.
Tko poželi pobliže upoznati ovaj dio zagorske prirodne baštine, mogao bi se zaputiti poučno-pješačkom stazom na Risvičku goru, gdje će uspinjući se do vrha gore uz pomoć informativnih ploča saznati nešto više o lokalnoj prirodnoj raznolikosti. Za upoznavanje Cesargradske gore, tu je planinarska staza koja vodi prema Cesargradu, također s edukativnim pločama koje će zaljubljenicima u prirodu skrenuti pozornost na biljni pokrov, životinjski svijet, geološku građu i još neke zanimljivosti ovog područja.
Jedna od značajki Risvičke i Cesargradske gore je raznovrsnost staništa, koja je omogućila da ovo relativno malo područje otkriva bogat biljni i životinjski svijet u kojem se nalaze i mnoge ugrožene vrste. Životinjskoj raznolikosti pridonosi vrlo velik broj vrsta danjih leptira, kornjaši kao što su obični jelenak i strizibube, vretenca, među kojima se ističe veliki kralj, te veliki broj vrsta ptica. Što se pak tiče biljnog pokrova, Risvičku i Cesargradsku goru obrastaju šuma hrasta kitnjaka i običnoga graba, šuma hrasta medunca i crnoga graba te bukova šuma. Pažljivije oko moglo bi zapaziti i poneku zaštićenu i rijetku biljku kao što je hrvatska perunika, hrvatski karanfil, kranjski ljiljan ili pak panonska djetelina, dok na suhim i osunčanim proplancima svoje stanište nalazi i veći broj vrsta orhideja te upravo na njihovom primjeru možemo zaviriti u bioraznolikost ovog značajnog krajobraza.

Navodila