Izvrsni, izvorni i domaći kolači | Visit Zagorje Blizu grada, blizu srca

Izvrsni, izvorni i domaći kolači

od 8. ožujka, 2022 Info-novosti

Na ovogodišnjem ocjenjivanju kolača u sklopu X jubilarnog Interslasta na prvo mjesto je došla stubička težačka pogača te svadbena pogača. Riječ je o zagorskim izvornim delicijama koje godinama prate razne običaje, proslave i obiteljska druženja. U težačkoj pogači uživali su u davnim vremenima zagorski težaci. Svakako treba razmisliti o njihovoj zaštiti na temelju zemljopisnog podrijetla. Posebnu pohvalu žirija za inovativnost dobila je pita od koprive.

 

Deseti jubilarni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva Interslast uspio je održati neke segmente svojeg koncepta. Razlog je poznat, panedmija COVID-a učinila je svoje. No usprkos tome entuzijazam organizatora i članova Hrvatskog kuharskog saveza, odnosno njihovih stručnjaka i veliko zanimanje ljubitelja slastica, doveli su do toga da je na ocjenjivanje došlo gotovo 100 raznih vrsta kolača iz Hrvatske. I ove godine visoki pokrovitelj bila je Krapinsko – zagorska županija, Turistička zajednica Krapinsko – zagorske županije, Obrtnička komora Krapinsko – zagorske županije, Udruga kuhara Krapinsko – zagorske županije. Generalni sponzor bio je Dukat d.d. Zagreb, sponzor Podravka d.d. Koprivnica, a stručni sponzor Hrvatski kuharski savez. Inozemni pokrovitelj bio je Taste of peace (Kuhari bez granica) iz Izraela.

 

ZAGORSKE POGAČE I PITA OD KOPRIVA

Prema propozicijama ove godine se  natjecalo u tri kategorije; spravljanju slatkih pita od prhkog tijesta, spravljanju domaćih pogača i breskvica. Žiri je bio sastavljen od deset članova na čelu s Miroslavom Dolovčakom, predsjednikom Sekcije za ocjenjivanje Hrvatskog kuharskog saveza.

-Bilo je izuzetno dobrih radova, pa smo vrlo zadovoljni! – ističe Miroslav Dolovčak, legenda hrvatskog kuharstva. Inovativnost je i ovog puta bila prisutna, no mnogi radovi tek trebaju dobiti svoje kvalitativno usavršavanje i dotjerivanje. Svakako treba pohvaliti nastojanja organizatora da u vrijeme kada gotovo 3 godine nema gastronomskih i slastičarskih događanja u Hrvatskoj, da se krene u ovakav organizacijski poduhvat. Čestitam uime žirija nagrađenima.

-I ove godine imali smo niz izvornih, domaćih kolača, posebno iz Hrvatskog Zagorja! – rekao nam je Branko Čukelj, potpredsjednik Hrvatskog kuharskog saveza i jedan od najpoznatijih hrvatskih kuhara. Zanimljiva je bila svadbena pogača koje je dobila medalje, pa mislim da treba razmisliti i o njezinoj zaštiti. Posebno je bila zanimljiva stubička težačka pogača koja je dobila zlatnu medalju. Među sudionicima natjecanja bili su i profesionalni i hobi slastičari, no mislim da hobisti imaju veliki potencijal, te da su oni čuvari hrvatske, slastičarske baštine. Svakako ih treba podržati.

-Inovativnost se ove godine iskazala! – smatra Dražen Đurišević, član Upravnog odbora Hrvatskog kuharskog saveza i poznata osoba iz televizijskih gastronomskih emisija. Zanimljivo je da je među zlatnim medaljama pita od koprive, izvrstan kolač koji je osvojio žiri. Izrada kolača se temelji na tradiciji korištenja koprive u jelima i piću (poznato je da u Koprivnici rade pivo od koprive).

 

REZULTATI NATJECANJA

U dogovoru sa žirijem odlučili smo da zbog brojnosti natjecatelja i raznolikosti vrsta kolača dodijelimo po nekoliko medalja za pojedine kategorije! – ističe Stjepan Odobašić, direktor Novinsko – nakladničke tvrtke Robinson iz Zagreba koja je organizator Interslasta. Naime, evidentno je da su mnogi radovi dobili izjednačen broj bodova, pa smo htjeli da dodatno nagradimo one najbolje. U okviru redakcijskog programa Robinson ima posebno natjecanje European pastry Quality za područje Alpe – Adria. Riječ je izvrsnim i originalnim izvornim proizvodima. Zahvaljujem se Krapinsko – zagorskoj županiji, Turističkoj zajednici Krapinsko – zagorska županije, Obrtničkoj komori Krapinsko zagorske županije i Hrvatskom kuharskom savezu, Dukatu i Podravki na suradnji na Interslastu.

 

Nagrađeni s područja Krapinsko-zagorske županije:

PITE

Zlatna medalja

IVANKA BOKUN, DONJA STUBICA – RUM PITA S ORASIMA

Srebrna medalja

TKALČEVIĆ ŠTEFICA, OROSLAVJE – PITA OD ROGAČA

ĐURĐICA HRBIĆ, DONJA STUBICA – PITA SA SIROM

Brončana medalja

DARINKA PUŠEK, OROSLAVJE – PITA OD ROGAČA

MIRICA ŽALEC, DONJA STUBICA – PITA OD ROGAČA

 

POGAČE

Zlatna medalja

MIRICA SINKOVIĆ, DONJA STUBICA – TEŽAČKA STUBIČKA POGAČA

Srebrna medalja

BOŽICA LACKOVIĆ, OROSLAVJE – SLATKA POGAČA S JABUKOM I ORASIMA

 

BRESKVICE

Zlatna medalja

BOŽICA LACKOVIĆ, OROSLAVJE – ZAGORSKE BRESKVICE S PEKMEZOM I LJEŠNJACIMA

Srebrna medalja

ANA HRČIĆ, OROSLAVJE – BRESKVICE S ORASIMA I ČOKOLADOM

TKALČEVIĆ ŠTEFICA, OROSLAVJE – POSEBNE BRESKVICE

Brončane medalje

MIRICA SINKOVIĆ, DONJA STUBICA – BRESKVICE S PEKMEZOM OD DOMAĆEG ŠIPKA

 

EUROPEAN PASTRY QUALITY

Brončana medalja

ĐURĐICA HRBIĆ, DONJA STUBICA – SVATOVSKA POGAČA