Drvene igračke i licitari

Drvene igračke prepoznatljivi su tradicijski proizvodi Hrvatskoga zagorja s dugom poviješću. Izrada je počela u 19. stoljeću i zadržala se do današnjih dana. Središta izrade su mjesta Bistrički Laz, Stubički Laz, Gornja Stubica, Marija Bistrica, Tugonica i Turnišće. Postoji više vrsta igračaka poput drvenih frula – žvegle, klepetaljki – ptica s kotačićima koja se gura na štapu, tamburice, drvene životinje, zviždaljke, modeli  automobila, kamiona, vlakova, aviona, dječji namještaj za lutke i razni drugi.

Način izrade prenosio se u određenim obiteljima iz generacije na generaciju i zadržao do danas, te je specifično da ih izrađuju ručno muškarci, a većinom ih oslikavaju žene. Svaka igračka je ručni rad te je nemoguće naći dvije potpuno iste. Igračke se izrađuju od drva vrbe, javora, bukve i lipe.

Drvo se posiječe, suši, teše  i oblikuje pomoću šablona. Najčešće boje su crvena, plava, bijela i žuta boja, koja je i tradicionalna za drvene igračke. Igračke se prodaju na crkvenim svečanostima, sajmovima, na tržnicama, a najviše u svetištu u Mariji Bistrici.

Umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja uvršteno je na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva 2009. godine, te je na Listi zaštićenih dobara nematerijalne baštine u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Tradicionalne drvene igračke i licitari
Tradicionalne drvene igračke i licitari

Licitari su šareno ukrašeni kolačići od medenoga tijesta čija povijest seže čak do 13. stoljeća. Tradicionalno su žarko crvene boje, a proizvode se u različitim oblicima i veličinama poput srca, bebe, ptičice, potkove, vjenčići, konjići, gljive, omiljen ukras božićnih jelki hrvatskih domova, a oni veći, namijenjeni su darivanju bližnjih povodom posebnih prigoda.

Nekoć se tijesto za licitare utiskivalo u ručno izrađene drvene kalupe, a danas se oblikuje u limenim kalupima pa se peče te boji raznim bojama (crvena, žuta, zelena, bijela) i ukrašava šećernom smjesom, ogledalcima i dr. Tradicija pravljenja licitara je upisana na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva 2010. godine.

U Mariji Bistrici možete posjetiti etno zbirku licitarskog obrta koja vas vodi kroz povijest licitarstva, upoznaje vas s alatima koji su se davno upotrebljavali, rječnikom koji se koristio u licitarstvu, starim tehnikama ručne proizvodnje te već pomalo zaboravljenim proizvodima.

Izrada licitara može se upoznati i kroz kratku prezentaciju majstora, a u radionici se možete i sami okušati u ulozi majstora- licitara.